Je hebt het niet kunnen missen in het nieuws. Vanaf half maart gaat de maximumsnelheid op een groot aantal snelwegen omlaag naar 100 km/u. De snelwegen waar je al 100 mocht rijden, daar veranderd uiteraard niets.

Maar aangezien we in de omgeving van Hoorn de A7 hebben liggen, met een maximumsnelheid van 130 km/u, gaat er voor ons wel wat veranderen. Wat gaat er nu precies gebeuren?

Tussen 12 en 16 maart zal Rijkswaterstaat beginnen om alle borden aan te passen. Vanaf 16 maart 5.00 uur zullen ze klaar zijn met het vervangen hiervan en gelden de nieuwe maximum snelheden op de A7. Dit komt er zo uit te zien:

  • Tussen 06.00 uur en 19.00 uur: 100 km/u
  • Tussen 19.00 uur en 06.00 uur: 130 km/u.
  • Wanneer de spitsstrook open is, geldt een aangepaste maximumsnelheid (100 km/u).

Vervelend

Ondanks of dit nou wel of niet een positief effect heeft op het milieu, voor jou als (toekomstig?) leerling is dat best wel een vervelende ontwikkeling. Het verschil tussen het rijden van 100 km/u en 130 km/u is best groot.

Uiteraard rijd je veel sneller, maar het sneller rijden heeft bijvoorbeeld ook invloed op je kijkgedrag. Het verschil tussen beide snelheden is, dat je met 130 km/u nog verder voor je uit moet kijken om goed te kunnen anticiperen op het overige verkeer.

Nu is het vervelende dat dit pas na 19.00 uur ’s avonds mag, maar geen zorgen dat is hier geen probleem.

Uiteraard kun je bij mij ook na 19.00 uur je rijles doen om in ieder geval eens een keer dat snelheidsverschil te ervaren. Zo ben je ook op dat gebied goed voorbereid als je straks je rijbewijs hebt.