Hoe ziet jouw rijopleiding eruit? - Autorijschool Sander Heuvelman

Jouw rijopleiding

Zoals bij elke opleiding die je volgt, gaat dat in fases. Bij jouw rijopleiding gaat dat precies hetzelfde. In principe bestaat de rijopleiding uit 4 fases:

  • Fase 1: Voertuigbeheersing
  • Fase 2: Kijktechniek & ontwikkelen verkeersinzicht
  • Fase 3: Veilig & besluitvaardig rijden
  • Fase 4: Extra zelfvertrouwen tanken

 

Ik zeg ‘in principe’, omdat het natuurlijk goed zou kunnen dat je bijvoorbeeld al eens rijlessen hebt gehad en je een goede voertuigbeheersing hebt ontwikkeld. In dat geval slaan we fase 1 natuurlijk over.

FASE 1: Voertuigbeheersing

Belangrijk aan het leren autorijden is, dat je als eerste goed weet hoe je moet sturen, hoe je het gaspedaal moet gebruiken, hoe je veilig kunt afremmen en hoe je soepel kunt schakelen.

In principe wordt deze opbouw ook gebruikt voor deze fase, maar dat is afhankelijk van je aanvangsniveau.

Hoe lang deze fase duurt? Daar is nu nog niks over te zeggen, omdat dat geheel afhankelijk is van hoe snel je het oppakt. Maar op het moment dat je (bijna) niet meer hoeft na te denken over over de handelingen die je doet, ben je klaar voor de volgende fase.

FASE 2: Kijktechniek & ontwikkelen verkeersinzicht

Nu je de auto goed onder controle hebt gaan we verder. Nu ga je jezelf meer focussen op de kijktechniek, het opnemen van informatie en wat je moet kunnen doen met die informatie.

Hoe ver wil je vooruit kijken? Waar ga je kijken bij het naderen van een kruispunt? Waar ga je naar kijken als je afslaat? En vooral ook antwoorden op de vraag waarom je dat dus moet doen. Zomaar een paar dingen die voorbij gaan komen.

Daarnaast gaan we ook beginnen met de bijzondere verrichtingen. Fileparkeren, in vak parkeren, hellingproef etc. het komt allemaal voorbij!

FASE 3: Veilig & besluitvaardig rijden

Het doel is dat je uiteindelijk volledig zelfstandig op een veilige manier kunt autorijden. Er zit straks namelijk niet meer iemand naast je in de auto die op de rem kan trappen als dat nodig is.

Het zelfstandig rijden komt in deze fase aan bod. Rijden op navigatie, rijden richting een vooraf aangegeven punt of ik laat je lekker zelf een route verzinnen.

Daarnaast gaan we veel vaker de auto(snel)weg op, krijg je te maken met moeilijkere situaties in het verkeer en blijf je natuurlijk de bijzondere verrichtingen oefenen.

TUSSENTIJDSE TOETS

Je bent bijna aangekomen bij de laatste fase van je rijopleiding. Tijd om een tussentijdse toets te doen bij het CBR.

De tussentijdse toets zit hetzelfde in elkaar als je uiteindelijke rijexamen. Alleen het voordeel van de tussentijdse toets is dat je niet kunt zakken.

Je kunt wel een vrijstelling voor je rijexamen verdienen als je de twee bijzondere verrichtingen, die je tijdens de rit krijgt, voldoende uitvoert.

Na de rit krijg je van de examinator nog een goede dosis feedback mee om de laatste puntjes op de i te zetten.

Omdat de tussentijdse toets zo enorm veel voordelen biedt, zoals een grotere kans van slagen op je rijexamen, werk ik altijd met de tussentijdse toets.

FASE 4: Extra zelfvertrouwen tanken

Nu je tussentijdse toets is geweest en je weet aan welke punten er nog gewerkt dienen te worden, wordt het tijd om de laatste puntjes op de i te zetten.

Een beetje extra inzicht, stukje meer zelfstandigheid en nog een extra stuk zelfvertrouwen tanken.

En daar ga je…rijexamen doen!

Vraag nu je gratis proefles aan

NU INPLANNEN

Whatsapp sturen
1
Stuur mij direct een Whatsapp bericht
Heb je een vraag? Stuur me dan direct een Whatsapp bericht