Rijexamen doen in Hoorn. Voor veel mensen klinkt dit aantrekkelijk, want hoe moeilijk kan het zijn om in Hoorn af te rijden? Zeker als je ooit al eens met je rijlessen in Amsterdam bent geweest, dan lijkt afrijden in Hoorn een makkie.

Natuurlijk is Amsterdam iets lastiger, alleen al omdat het veel drukker is. En wat dacht je van die kamikaze fietsers? 😉

Maar vergis je niet, zeker in Hoorn zijn er voldoende plekken die (zeer) lastig zijn en waar je tijdens je rijexamen geconcentreerd moet zijn. En geloof me, alle examinatoren kennen de lastige plekken, dus je gaat er zeker een paar tegenkomen.

Het grote voordeel voor jou is, dat ik deze plekken uiteraard ook ken. Ik ben laatst op de fiets gesprongen (ja ja de fiets, lichaamsbeweging is heel belangrijk) en heb, gewapend met m’n telefoon, foto’s gemaakt van lastige plekken en situaties die je tegen kan komen.

Zo ben je nog beter voorbereid voor je rijexamen. Of beter voorbereid voor je rijlessen, dat kan ook.

Laten we eens samen gaan kijken.

1. Kruispunt Keern/Geldelozeweg (Avondlicht)

Een lastig kruispunt, zeker als je vanuit de richting van het Avondlicht komt. Je ziet dat links zeer onoverzichtelijk is. Daarnaast is dit ook een favoriete route van fietsende schoolkinderen, dus voorzichtigheid is hier heel belangrijk. Zorg dat je je snelheid goed aanpast en goed links en rechts blijft kijken.

2. Kruispunt Draafsingel/Eikstraat

Een zeer onoverzichtelijk kruispunt, maar wel één met een mooi hulpmiddel voor je. Je ziet boven het verkeersbord met de pijl (verplichte rijrichting) een spiegel hangen. Hierin kun je zien of er verkeer aan komt. Maak het jezelf dus gemakkelijk. Het is een eenrichtingsweg, behalve voor fietsers en bromfietsers, dus let bij het afslaan hier goed op.

3. Kruispunt Postiljon/Poortwachter (Huesmolen)

Een best wel overzichtelijk kruispunt, maar vaak erg druk. Het gebeurt ook dat er regelmatig hard gereden wordt, omdat een bestuurder het groene verkeerslicht nog wil halen. Praktisch onmogelijk, maar ze proberen het toch. Je krijgt hier ook met allerlei soort verkeer te maken, dus gun jezelf de tijd om goed te kijken en de verkeersregels toe te passen. Bij twijfel op dit kruispunt, niet doen.

4. Kruispunt Koepoortsweg/Johannes Poststraat

Rijexamen Hoorn

Waar het hier vaak mis gaat, is dat er niet gestopt wordt bij de stopstreep. Als er een stopbord staat, stop dan ook echt bij de stopstreep. Dat is niet voor niets, want het is een druk kruispunt waar vaak ongevallen gebeuren. Neem je tijd om goed te kijken en pas de verkeersregels toe. Dat betekent dat je soms langer moet wachten dan je zou willen, maar geduld is hier een schone (veilige) zaak.

5. Kruispunt Beurtschip/Blokmergouw (vlakbij politiebureau)

Een druk kruispunt, maar wel één waar je in het midden op kunt stellen. Zorg dat je op je eigen helft van de weg blijft. Het gebeurt regelmatig dat er verkeerd opgesteld wordt, waardoor je eigenlijk aan het spookrijden bent. Kijk dus goed naar de belijning op het wegdek.

6. Kruispunt Dorpsstraat/Keern (Wok van Pejo)

Rijexamen Hoorn

Wat dit kruispunt lastig maakt is dat je in-uitrit constructie oprijdt. Al het verkeer moet je dus voor laten gaan. Het Keern is een drukke weg met auto’s, maar er loopt ook een fietspad naast die ook veel bereden wordt door fietsers. Zorg dat je naderingssnelheid laag is (1e versnelling!) en neem de tijd om goed te kijken. Als er een kans is om te gaan, twijfel dan niet te lang, want voor je het weet komt er verkeer aan die je voor moet laten gaan of voorrang moet verlenen.

7. Wabenstraat

Rijexamen Hoorn

Dit is de straat waar het rijexamen begint, maar ook waar het eindigt. Belangrijk dat je dus gelijk scherp bent aan het begin van het rijexamen, maar ook scherp blijft tot het einde. Wat deze straat zo lastig maakt zijn de vele gelijkwaardige kruispunten. Onthoud goed dat direct na de spoorwegovergang ook een gelijkwaardig kruispunt komt (foto), waar fietsers van rechts dus voorrang hebben.

Later in deel 2 nog meer lastige plekken.